78212

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Radim Polášek (e-mailem) --- 23. 6. 2005
Re: dotaz

Zdravím,
pokud si pamatuji já, tak záření v mikrovlnce jsou běžné elektromagnetické
vlny, stejné, jako je radiové a televizní vysílání nebo vysílání z mobilu
nebo jiné vysílačky. Toto záření prochází beze změny přes elektricky
nevodivé prostředí včetně vzduchoprázdna, elektricky vodivé předměty jako
kovy atd ho pohlcují za vzniku tepla. Potraviny jsou mezi tím, mikrovlnné
záření jimi proniká do hloubky cca centimetry, než se změní v teplo. Problém
ztuhlého medu je v tom, že většina hmoty tuhého medu jsou pevné krystaly
hroznového a ovocného cukru, které jsou nevodivé a mikrovlny na ně tudíž
nepůsobí. Jen zlomek hmoty ztuhlého medu je tekutý. Takže v prvních
sekundách ohřevu kila medu v mikrovlnce se plným výkonem cca 800 wattů
ohřívá možná jen pár gramů tekutiny a než se tuhé krystaly stačí rozpustit,
přehřeje se a znehodnotí med. I proto, že v tekuté složce jsou
zkoncentrovány právě ty tepelně citlivé složky. Nějak takhle si to
představuju já

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "GleraK" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, June 22, 2005 9:27 PM
Subject: Re: dotaz


> Jestli se nepletu, tak
> teplo v ohřívané látce vzniká tém, že molekulám ohřívané látky se vnutí
> (víceméně) frekvence emitovaná magnetronem (cca 2,4GHz), čímž se silně
zvýší
> jejich tření a tedy i teplota.
>
> Proto je (alespoň pro mě) jasné, že mikrovlný způsob ohřevu zcela zničí
> cokoli živé - mechanicky poškodí. Nehledě na to, že zcela jistě dochází k
> lokálnímu přehřátí (tím nemyslím 30°C dole a 70°C nahoře)
>
> Nějak takhle si to představuju.
>
>
> ----- Original Message -----
> From: "Pavel Votrubec" <>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Wednesday, June 22, 2005 5:30 PM
> Subject: Re: dotaz
>
>
> > No mikrovlné ohřívání ohřívá med pulzně na molekulární úrovni a to
místně
> v
> > materiálu překračuje max. teplotu 50 st. celzia a začne se bleskově
> vytvářet
> > HMF(hydroxymetylfurfural ) a ten znehodntí med.
> > Pavel
> >
> > ----- Original Message -----
> > From: "Karel" <e-mail/=/nezadan>
> > To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> > Sent: Wednesday, June 22, 2005 10:50 AM
> > Subject: Re: dotaz
> >
> >
> > > ....Podle doktora Přidala z MZLU, který se zabývá senzorikou medu, se
> při
> > > obřevu medu v mikrovlnce med okamžitě znehodnotí.Martin. ....
> > >
> > > No dobrá, ale PROČ a JAK.
> > > Takhle ptát se mně bohužel naučili na škole. Bohužel nejsem chemik:-).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11028


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu